Hírek

A gyepek titkai III. fotópályázat

Szerző: dorov 2022. 07. 18. 16:46

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei a Grassland-HU LIFE integrált projekt keretében idén harmadik alkalommal hirdetnek fotópályázatot. A gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítását és hosszú távú megőrzését célzó projekt a fotópályázattal a hazai gyepek értékeit, az itt élő jellemző növény- és állatfajok bemutatását, népszerűsítését célozza.

Miért van szükség a kaszálás bejelentésére?

Szerző: 2022. 07. 12. 09:38

A Natura 2000 gyepterületek földhasználati szabályairól szóló 269/2007. kormányrendelet 5. §. (3) előírja, hogy a Natura 2000 hálózathoz tartozó gyepeken a kaszálás tervezett kezdési idejét kötelező legalább öt nappal korábban írásban bejelenteni az illetékes nemzeti park igazgatóság felé.
Miért van szükség a kaszálás bejelentésére? A nem megfelelően végzett kaszálásból ezért esetlegesen hatalmas természeti károk adódhatnak!
Az időben benyújtott bejelentések segítségével viszont a nemzeti parki igazgatóságoknak lehetőségük nyílik arra, hogy - beavatkozva - megelőzzék a károkozást.

Átadták a Strázsa-hegyi tanösvényt!

Szerző: 2022. 07. 11. 15:51

2022. július 6-án a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) hivatalosan is átadta a megújult Strázsa-hegyi tanösvényt, mely évtizedek óta a környék népszerű kirándulóhelye. A hegy és környéke máig őrzi a viszontagságos katonai múlt emlékét és sebeit, melyek egy részét most sikerült helyreállítani.

Ezen dolgozott a Természettudományi Múzeum - Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE IP!

Szerző: 2022. 06. 24. 12:09

Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt. Az elmúlt 3,5 évben az MTM sem tétlenkedett! Elsősorban fajmegőrzési tervek elkészítésében, az azokat megalapozó vizsgálatok elvégzésében, ismeretek terjesztésében vállalt a Múzeum fontos szerepet, kiemelten foglalkozva a magyar szöcskeegérrel.
Lássuk, mi minden történt a gyepeken élő fajok védelme érdekében és még milyen feladatok állnak előttük a projekt második felében!

Ha május, akkor szöcskeegér!

Szerző: 2022. 06. 01. 15:26

Harmadik alkalommal szervezett a Magyar Természettudományi Múzeum és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tavasszal magyar szöcskeegér (Sicista trizona) felmérést. A két szervezet 2020 óta szervez évente két alkalommal szöcskeegér-kutató tábort a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben.

Gyepeink megőrzéséért dolgozunk - Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE IP projekt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Szerző: 2022. 05. 30. 12:36

Félidejénél jár a 2019-ben kezdődött, nyolc évig tartó LIFE IP GRASSLAND-HU országos lefedettségű projekt, amelynek megvalósításában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is aktív szerepet játszik. A 14 partner együttműködésével, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával futó integrált projekt célja a pannon gyepek és a kapcsolódó élőhelyek, a gyepekhez kötődő természeti értékek hosszú távú megőrzése, természetvédelmi helyzetének javítása. Az eddig eltelt időszak első fázisa az előkészítésről, a jelenlegi, második fázisa pedig már a vállalt feladatok, akciók végrehajtásáról szól.

Közösségi kockásliliom felmérés az Alsó-Zala-völgyben

Szerző: 2022. 05. 23. 12:45

A Zala folyó mentén található Natura 2000 gyepterületek igazi identitást adó növényfaja, a mocsári kockásliliom elterjedésének közösségi felmérését végezték el két hét alatt a Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatóság területén található Alsó-Zala-völgyben. A felmérést az agrárium területén tanuló hallgatók segítségével végezték, akiknek közben a fajgazdag rétek természetközeli gazdálkodásának megértésére is lehetőségük nyílt.

Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE IP - Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Szerző: 2022. 05. 19. 15:26

A nyolc éves időtartamú GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt félidejéhez érkezett!
A projekt célja a gyepes élőhelyek és a hozzájuk kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása, valamint ezek hosszú távú megőrzése. Az eddig eltelt időszak első fázisa az előkészítésről, a második fázisa pedig már a vállalt feladatok, akciók megvalósításáról szól. A projekt feléhez érve, az eddig elért eredményeinkről, előrehaladásunkról szeretnénk beszámolni.

Madarak és fák napja a Herman Ottó Intézetben

Szerző: 2022. 05. 19. 10:07

2022. május 13-án, pénteken, csaknem 300 általános iskolás korú gyermek ünnepelte a Madarak és fák napját a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben.
A fiatalok 10 állomáson gyarapíthatták tudásukat természetvédelmi és környezetvédelmi feladatok megoldásával és kisfilmek nézésével, zajszennyezési és komposztálási ismeretek szerzésével, növény- és állatbemutató megtekintésével. A begyűjtött pecséteket végül kis ajándékcsomagokra cserélhették be a gyerekek és tanáraik.

Fókuszban a gyepekhez kötődő gerinctelen állatfajok

Szerző: 2022. 05. 06. 12:07

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2022. április 23-án egynapos online workshop-ot szervezett a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt keretében, amelynek témája a gyepes élőhelyekhez kötődő, Natura 2000 és kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bíró gerinctelen állatfajok védelme, vizsgálata és élőhelyeinek kezelése volt.

Ez történt a Hortobágyon - Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE IP!

Szerző: 2022. 04. 14. 11:08

Túl vagyunk ÉLETÜNK felén – a LIFE integrált projekt tekintetében legalábbis mindenképpen. A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését célul kitűző GRASSLAND-HU integrált projekt kapcsán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) is számot vet azzal, hogy a működési területén kijelölt projekthelyszíneken és a kapcsolódó tevékenységek vonatkozásában mit tett le eddig az asztalra.

Ez történt az Őrségben – Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE IP!

Szerző: 2022. 03. 26. 09:14

A nyolc éves GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt félidejéhez érkezett! Az első, 2019-20-ig tartó fázis az előkészítésről, a második fázis pedig már a vállalt feladatok, pilot akciók megvalósításáról szól. Hol tart, milyen eredményeket tud felmutatni a 14 partner együttműködésével, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával futó integrált projekt?

Beszámoló a Nemzetközi kerecsensólyom-védelmi konferenciáról

Szerző: 2021. 12. 21. 15:04

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2021. december 1-2-án, a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt részeként szervezte meg azt a nemzetközi konferenciát, amelynek célja az európai kerecsensólyom-állomány természetvédelmi helyzetének felmérése, valamint az Európai Unió 2006-ban elfogadott kerecsensólyom-védelmi tervének felülvizsgálata volt.

Harc az ártatlan külsejű gonosz idegennel

Szerző: 2021. 11. 24. 14:18

A LIFE IP GRASSLAND-HU projekthez kapcsolódva, 2021. november 11-én első alkalommal, önkéntes program keretében, gyepkezelést végeztek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a tiszadorogmai Sulymos-lapos nevű, a biológiai sokféleség megőrzésében kiemelkedő szerepet betöltő nedves gyepek területén.

Megmentik a mocsárréteket a Dráva árterében

Szerző: 2021. 11. 24. 13:33

Az üde gyepek és vizes élőhelyek megőrzése érdekében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt keretében olyan beavatkozásokat valósított meg, amelyek segítik a Berzencei-rétek vízháztartásának javítását, ezzel sok védett növény- és állatfaj fennmaradását biztosítják.