Elvégezték az alapállapot felmérést a Gönyűi-homokvidéken

Elvégezték az alapállapot felmérést a Gönyűi-homokvidéken

A Grassland-HU LIFE integrált projekt részeként a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei elvégezték az alapállapot felmérést a 280 hektáros projektterületen, amely a Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetvédelmi terület része. A projektterület Győrtől keletre fekszik a még aktív katonai kiképző hely területén.

Az alapállapot felmérés célja, hogy a beavatkozások előtt tájékozódjanak a szakemberek a jelenlegi állapotról. Ezt követően kétévente monitorozzák a konkrét beavatkozást igénylő akciók eredményességét. Várhatóan a helyreállítási beavatkozások következtében nő a homoki gyepek kiterjedése és javul a meglévő, degradált gyepek természetessége.

A 2019-es felmérés során 2425 felvételezési pontot rögzítettek a szakemberek. A terület jelentős részét a tavaszi, egy részét pedig a nyári időszakban sikerült szisztematikusan bejárni. A növényzet részletes változásainak vizsgálatához 10 állandó mintavételi helyet jelöltek ki. Az 50×50 méteres kvadrátokon belül 20 kisebb, 1×1 méteres mintavételi helyet vettek fel. Az állandó mintavételi helyek a talajfelszíni és egyenesszárnyú fauna felmérésére kijelölt helyszínek is. A mintavételi helyeket úgy jelölték ki, hogy reprezentálják a teljes területet.

A beavatkozások előtt a projekt teljes területén felmérték a védett növényfajok populációit a terület szisztematikus bejárásával, ponttérképezéssel a fajok pontos egyedszámának megadásával, illetve tömeges megjelenés esetén becslésével. Az inváziós növények esetében a ponttérképezés a fajok jelenlétére és az elterjedés méretére összpontosult. Az így szerzett adatok referenciául szolgálnak a beavatkozások eredményességének vizsgálatához, valamint fontos információkat nyújtanak a munkatervezéshez.

A beavatkozást igénylő feladatokat a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. hajtja végre a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakmai felügyelete mellett.

A projektterület leggyakoribb védett növényei a csajkavirág (Oxytropis pilosa) és a homoki fátyolvirág (Gypsophila arenaria). Jelentős, stabil állománya van a tavaszi héricsnek (Adonis vernalis), a pusztai árvalányhajnak (Stipa pennata), a budai imolának (Centaurea sadleriana) és a kései szegfűnek (Dianthus serotinus). Ritka és megjelenésében sem tömeges, védett fajai a homoki szalmagyopár (Helichrysum arenarium), a bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon), az árlevelű len (Linum tenuifolium), a homoki nőszirom (Iris arenaria), az agár sisakoskosbor (Anacamptis morio), valamint a vitézkosbor (Orchis militaris). A terület növényritkaságai az apró nőszirom (Iris pumila), a szártalan csüdfű (Astragalus exscapus), a tojásdad békakonty (Neottia ovata), a fehér madársisak (Cephalanthera damasonium) és a méhbangó (Ophrys apifera).

A lágyszárú inváziós fajok közül a legjelentősebb a magas aranyvessző (Solidago gigantea), míg a fás szárúak közül a fehér akác (Robinia pseudoacacia) és a bálványfa (Ailanthus altissima). További inváziós fajok a területen a keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia), a selyemkóró (Asclepias syriaca), a nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) és az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia).

Az alapállapot felmérésről szóló teljes tanulmány ide kattintva érhető el.

 

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság