Összefogással a pannon gyepek élővilágáért

Összefogással a pannon gyepek élővilágáért

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 100 hektár gyomos, leromlott állapotú, cserjésedő gyepterület természeti állapotát javítja kaszálás, cserjeirtás és az idegenhonos, agresszíven terjedő magas aranyvessző visszaszorításával a Grassland-HU LIFE integrált projekt során.

A legelők és kaszálórétek nem csupán füvek alkotta zöld szőnyegek, hanem az ember és természet egymásra ható évezredes formálódása során alakult táj elválaszthatatlan részei, táplálják legelő haszonállatainkat, gyógynövényeket teremnek, védik a talajt, emellett számtalan növény, állat, gomba és mikroorganizmus ezerszínű élőhelyei. Gondoljunk csak bele, mekkora a különbség egy focipálya egyhangú gyepszőnyege és egy tavaszi virágos rét képe között. Az iparszerű, intenzív mezőgazdaság térnyerése, az idegenhonos fajok terjedése, a háztáji kisgazdaságok megfogyatkozása nyomán a gyepek területe drámaian csökkent: sok helyen cserjék, gyomok jelentek meg helyükön, de sajnos az eldugott, közútról nem látható helyeken az illegális hulladékelhagyás sem ritka jelenség.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság ezért minden lehetséges módon igyekszik a gyepek megőrzéséért munkálkodni, kézi és gépi területkezelés, természetvédelmi őrzés és a felnövekvő generációk szemléletformálása, környezettudatos nevelése útján is. Ezen erőfeszítések részeként a GRASSLAND-HU LIFE integrált projektben nemcsak a gyomos, leromlott állapotú gyepterületek állapotjavítását vállalta a nemzeti park, hanem közel 300 köbméter, illegálisan elhelyezett hulladékot is eltávolít a természeti területekről, valamint 2021 és 2025 között évente 50 környezeti nevelési foglalkozást tart óvodás és általános iskoláskorú gyerekek számára.

 

Forrás: Szépligeti Mátyás, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság