Grassland-HU

Miért van szükség a kaszálás bejelentésére?

Szerző: 2022. 07. 12. 09:38

A Natura 2000 gyepterületek földhasználati szabályairól szóló 269/2007. kormányrendelet 5. §. (3) előírja, hogy a Natura 2000 hálózathoz tartozó gyepeken a kaszálás tervezett kezdési idejét kötelező legalább öt nappal korábban írásban bejelenteni az illetékes nemzeti park igazgatóság felé.
Miért van szükség a kaszálás bejelentésére? A nem megfelelően végzett kaszálásból ezért esetlegesen hatalmas természeti károk adódhatnak!
Az időben benyújtott bejelentések segítségével viszont a nemzeti parki igazgatóságoknak lehetőségük nyílik arra, hogy - beavatkozva - megelőzzék a károkozást.

Átadták a Strázsa-hegyi tanösvényt!

Szerző: 2022. 07. 11. 15:51

2022. július 6-án a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) hivatalosan is átadta a megújult Strázsa-hegyi tanösvényt, mely évtizedek óta a környék népszerű kirándulóhelye. A hegy és környéke máig őrzi a viszontagságos katonai múlt emlékét és sebeit, melyek egy részét most sikerült helyreállítani.

Ezen dolgozott a Természettudományi Múzeum - Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE IP!

Szerző: 2022. 06. 24. 12:09

Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt. Az elmúlt 3,5 évben az MTM sem tétlenkedett! Elsősorban fajmegőrzési tervek elkészítésében, az azokat megalapozó vizsgálatok elvégzésében, ismeretek terjesztésében vállalt a Múzeum fontos szerepet, kiemelten foglalkozva a magyar szöcskeegérrel.
Lássuk, mi minden történt a gyepeken élő fajok védelme érdekében és még milyen feladatok állnak előttük a projekt második felében!

Ha május, akkor szöcskeegér!

Szerző: 2022. 06. 01. 15:26

Harmadik alkalommal szervezett a Magyar Természettudományi Múzeum és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tavasszal magyar szöcskeegér (Sicista trizona) felmérést. A két szervezet 2020 óta szervez évente két alkalommal szöcskeegér-kutató tábort a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben.

Közösségi kockásliliom felmérés az Alsó-Zala-völgyben

Szerző: 2022. 05. 23. 12:45

A Zala folyó mentén található Natura 2000 gyepterületek igazi identitást adó növényfaja, a mocsári kockásliliom elterjedésének közösségi felmérését végezték el két hét alatt a Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatóság területén található Alsó-Zala-völgyben. A felmérést az agrárium területén tanuló hallgatók segítségével végezték, akiknek közben a fajgazdag rétek természetközeli gazdálkodásának megértésére is lehetőségük nyílt.

Madarak és fák napja a Herman Ottó Intézetben

Szerző: 2022. 05. 19. 10:07

2022. május 13-án, pénteken, csaknem 300 általános iskolás korú gyermek ünnepelte a Madarak és fák napját a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben.
A fiatalok 10 állomáson gyarapíthatták tudásukat természetvédelmi és környezetvédelmi feladatok megoldásával és kisfilmek nézésével, zajszennyezési és komposztálási ismeretek szerzésével, növény- és állatbemutató megtekintésével. A begyűjtött pecséteket végül kis ajándékcsomagokra cserélhették be a gyerekek és tanáraik.

Ez történt a Hortobágyon - Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE IP!

Szerző: 2022. 04. 14. 11:08

Túl vagyunk ÉLETÜNK felén – a LIFE integrált projekt tekintetében legalábbis mindenképpen. A pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését célul kitűző GRASSLAND-HU integrált projekt kapcsán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) is számot vet azzal, hogy a működési területén kijelölt projekthelyszíneken és a kapcsolódó tevékenységek vonatkozásában mit tett le eddig az asztalra.