Ez történt az Őrségben – Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE IP!

Ez történt az Őrségben – Félidejéhez érkezett a GRASSLAND-HU LIFE IP!

A nyolc éves GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt félidejéhez érkezett! Az első, 2019-20-ig tartó fázis az előkészítésről, a második fázis pedig már a vállalt feladatok, pilot akciók megvalósításáról szól. Hol tart, milyen eredményeket tud felmutatni a 14 partner együttműködésével, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával futó integrált projekt?
Az alábbiakban az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság eddig elért eredményeiről ad tájékoztatást Dr. Szépligeti Mátyás természetvédelmi őr, aki a projekt helyi koordinátori feladatait is ellátja.

 

Élőhely-megőrzés és helyreállítás

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) 100 hektár elgyomosodott, becserjésedett, elhanyagolt gyep helyreállítását tűzte ki célul a GRASSLAND-HU projekt keretében, amely Magyarország első természetvédelmi LIFE integrált projektje.

Negyven hektáron vállaltuk az agresszív aranyvessző visszaszorítását, 28 hektárt cserjeirtásra terveztünk, és harminckettőt a magas sásosok terjedésének megállítására.
24 hektár bebokrosodott réten már elvégeztük a szükséges kezelést. A projekt keretében egy ötfős brigádot is tudtunk alkalmazni. Dolgozóink télen cserjét irtanak, tavasszal hulladékot gyűjtenek, nyáron kaszálnak, szénát hordanak. A projekt költségvetéséből a helyi viszonyoknak megfelelő, jelentős értékű célgépeket tudtunk beszerezni.  A területkezelési tevékenység 103 különálló területet érint, főleg az Őrségi Nemzeti Park területén, de Nemesmedves, Nádasd és Katafa határában is értékes gyepeket állítottunk helyre – adott tájékoztatást 

Fontos célunk javítani a vendvidéki gyepek kezelésén is: Nagy eredménye a projektnek az a gépszín, amit az apátistvánfalvi ökocentrum udvarán építettünk fel. A vendvidéki kaszálási munkák idején el lehet helyezni ott a gépeket, és nem kell visszajönni velük az őriszentpéteri központba. Így gyorsabban és biztosabban kivitelezhetők a munkák, kisebb a veszélye annak, hogy a gépsor nehézkes mozgatása miatt fontos területek kaszálása marad el.

 

Környezeti nevelési oktatócsomag

Megterveztünk és elkészítettünk egy környezeti nevelési oktatócsomagot, ami az őrségi gyepekre és a kapcsolódó élőhelyekre fókuszál. A tervek szerint 2021 és 2025 között az oktatócsomaggal évente ötven foglalkozást fogunk tartani iskolákban, óvodákban, táborokban, rendezvényeken. A COVID világjárvány következtében 2021-ben 16 foglalkozást tudtunk megtartani.

 

Hulladék eltávolítása

Vállaltuk, hogy 300 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot távolítunk el természeti területekről. Ebből kétszáz köbméter gépi munka 2021-ben meg is valósult. Mintegy száz köbmétert kézi erővel gyűjtünk konténerekbe gépekkel nem megközelíthető területekről. Eddig negyvenet gyűjtöttünk össze.

 

Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat

Mindemellett a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával 2021 tavaszán elindult a gyepvédelmi tanácsadó szolgálat (GYTSZ) . Az ŐNPI GYTSZ munkatársai a jövőben főként a nem védett területek irányába szeretnék a tevékenységüket kiterjeszteni, és minél több gazdával személyes kapcsolatot kiépíteni annak érdekében, hogy a Natura 2000 gyepek kezeléséhez és a kompenzáció igényléséhez segítséget nyújthassanak.

 

Tervek az idei évre

Bár a GRASSLAND LIFE IP első 4 évében is sokat haladtunk a projektben vállalt feladatok megvalósítása terén, nem dőlhetünk hátra, hiszen számos tevékenység áll még előttünk.
Többek között 2022-ben Nádasd határában megközelítőleg 12 ha gyepterületen folyik gyephelyreállítási céllal a fás növényzet visszaszorítása, ami a cserjék, fák kivágását követően jelentős utómunkát is jelent: aprítékolás, az ágtörmelék lehordása, majd tuskómarás is szükséges a kaszálható állapot megteremtése érdekében. A nyár folyamán folytatnunk kell a kaszálásokat és a cserjéktől már megtisztított területeket is kezelnünk kell. A COVID-járvány miatt elmaradt környezeti nevelési foglalkozásokat is igyekszünk pótolni.

 

Forrás: ŐNPI, vaol.hu