Élőhely-rehabilitáció a Gönyűi-homokvidéken

Élőhely-rehabilitáció a Gönyűi-homokvidéken

Számos helyreállító tevékenység zajlott a Győrtől keletre fekvő, még aktív katonai kiképzési területen a Grassland-HU LIFE integrált projekt részeként.  A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kijelölt kapcsolattartója a kivitelezés során folyamatos szakfelügyeletet biztosított.

Az egyik fontos cél a projektterületen az illegális motokrossz-pálya felszámolása. Ennek első lépéseként a terület rehabilitálása érdekében természetes domborzati viszonyokat teremtettünk, és a tavasz folyamán természetes magokból álló gyeptelepítést hajtunk végre. A következő időszakban tervezzük a terület körbekerítését, a legeltetési struktúra kialakítását. Ezzel a további illegális tevékenység is kizárható a területről.

Az évekkel ezelőtt felhagyott anyagnyerő helyen egy értékes élőhely alakult ki életteret teremtve számos védett faj számára. A kialakult tó állandó vízborítású, de a vízszint folyamatosan csökken. Ez olyan problémát okozott, hogy a kevésbé csapadékos években a kisebb vízfelületek korán kiszáradtak, a köztük lévő összeköttetés hiányában a kétéltűek új generációja gyakran elpusztult. A part egyik merőleges oldalán korábban gyurgyalagok és parti fecskék fészkeltek, azonban ez már évekkel ezelőtt lehetetlenné vált a megfelelő partfal hiánya miatt. A helyreállítási munkák során a különálló kisebb tavakat egyesítették egy változó vízmélységű tóba, továbbá egy 300 méter hosszú függőleges partfalat is kialakítottak, amely fészkelésre alkalmas a korábban említett fajok számára.

A lakott területek közelsége miatt jelentős az illegális hulladékelhagyás. A feltárt hulladék nagy része építési, kisebb része kommunális hulladék (cca. 1200 m3), amelynek összegyűjtése és szelektív elszállítása is megvalósult az elmúlt időszakban. A további hulladéklerakás elkerülésére további intézkedéseket terveznek a szakemberek.

 

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság